(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr

Europski mjesec raznolikosti 2021

Europski mjesec raznolikosti prilika je da se posjetimo na važnost raznolikosti i uključivosti na radnim mjestima i društvu Europske unije.

Prilika je to da odamo priznanje organizacijama koje promiču raznolikost i raznolike timove na radnom mjestu i nastoje izgraditi uključiva radna okruženja.

Europski mjesec raznolikosti 2021 1 - hrpsor Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Obilježavanje Europskog mjeseca raznolikosti počinje svečanim javnim događajem otvaranja, 4. svibnja 2021. od 10 do 12 sati. Pozivamo sve europske organizacije, bez obzira na to jesu li potpisnice povelja o raznolikosti, da se zauzmu za raznolikost i istinski je promiču.

Zašto obilježavamo europski mjesec raznolikosti?

Europska komisija već dugo putem zakonodavstva radi na promicanju raznolikosti i uključivosti te borbi protiv diskriminacije. To je pridonijelo jačanju ravnopravnosti te milijunima ljudi omogućilo da ostvare svoj puni potencijal. Međutim, svi mi – javne institucije, privatna poduzeća, neprofitne organizacije, gradovi itd. – moramo zajedno raditi na izgradnji ravnopravnih i uključivih okruženja. Posebno sada, tijekom pandemije, kada su raznolikost i uključenost ugrožene.

Jeste li znali da više od pola Europljana (59 %) smatra da je diskriminacija zbog etničkog podrijetla raširena? Svaka treća osoba afričkog podrijetla kaže da je u posljednjih pet godina doživjela rasističko uznemiravanje. Od holokausta je prošlo više od 70 godina, a Židovi se u EU-u suočavaju s antisemitizmom u svim područjima života.

Zbog toga će se u europskom mjesecu raznolikosti 2021. staviti dodatan naglasak na etničku raznolikost te s povjerenicom Dalli 4. svibnja 2021. organizirati uvodno događanje na visokoj razini. Pozivamo organizacije da u svoj program raznolikosti uvrste ovu temu.

Kako sudjelovati?

Budite kreativni unatoč globalnoj pandemiji: možete organizirati virtualne ili hibridne radionice za upoznavanje zaposlenika s ovom temom, okrugle stolove sa stručnjacima, objaviti kuharicu s receptima iz raznih kultura, podneblja i sl., voditi kampanju na društvenim medijima, surađivati s neprofitnom organizacijom ili volontirati.

Pogledajte Vodič u kojemu možete naći ideje o tome kako vi i vaši zaposlenici i vaši dionici možete obilježiti Europski mjesec raznolikosti.

Sve organizacije iz Hrvatske koje se uključe u obilježavanje Europskog mjeseca raznolikosti biti će pozvane da se predstave na nacionalnom javnom događaju koji će se održati 19. svibnja 2021.

Dana 12. svibnja, također u suradnji sa Slovenskom poveljom, održati će se javni događaj na temu Raznolikost u obrazovnom sektoru.

O Poveljama o raznolikosti

Od 2004. u Europi djeluju povelje o raznolikosti koje služe za potporu i promicanje najbolje prakse u pristupu raznolikosti tisućama vodećih multinacionalnih poduzeća, MSP-ova, javnih i neprofitnih organizacija. Platformu EU-a za povelje o raznolikosti čini 26 nacionalnih povelja, koje podržava više od 12 000 organizacija potpisnica s više od 16 milijuna zaposlenika.

Za dodatne informacije kontaktirajte nas

bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram