Dobra praksa

HRVATSKA LUTRIJA

Hrvatska Lutrija d.o.o. priređuje igre na sreću, što uključuju lutrijske i kladioničke igre, igre na automatima, igre u casinu, te igre koje se priređuju putem Interneta. Igre se priređuju tako da budu zabavne igračima i korisne za cijelo društvo i da doista budu - Više od Igre. Hrvatska lutrija d.o.o. članica je udruženja europskih i svjetskih lutrijskih organizacija i dosljedno primjenjuje standarde odgovornog priređivanja igara na sreću, što potvrđuje europskim i WLA certifikatima odgovornog priređivača igara na sreću.

 

“83% hrvatskih srednjoškolaca se prije punoljetnosti bar jednom u životu kladilo, kockalo ili okušalo u nekoj drugoj igri na sreću. Svaki treći srednjoškolac se redovito kladi na sportske rezultate. Na žalost ni mladi, a ni njihovi roditelji ne smatraju da su igre na sreću jako štetne i opasne, a upravo zbog kockanja i klađenja oko 12 posto hrvatskih srednjoškolaca ima ozbiljne, štetne psihosocijalne posljedice.“ – navodi doc. dr.sc. Neven Ricijaš. Ključni čimbenici koji neku igru na sreću čine opasnom i rizičnom za razvoj ovisnosti su mogućnost učestalosti igranja, brzina događaja i saznavanja rezultata, te osjećaj da se znanjem i vještinom može utjecati na ishod, odnosno na dobitak. Posebno rizična igra na sreću za mlade, ali i za odrasle, je sportsko klađenje. Od 2010. godine Hrvatska Lutrija podupire znanstveno-istraživački projekt “Kockanje mladih u Hrvatskoj“ u okviru kojeg se je razvio i prvi nacionalni preventivni program kockanja mladih pod nazivom “Tko zapravo pobjeđuje?“ realiziran u suradnji s Edukaci - jsko rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ciljevi ovog preventivnog pro - grama su osvijestiti i educirati mlade ljude, prezentirati iskrene i informacije o igrama na sreću (često djeca misle da je klađenje lagan način zarade novaca i korisno utrošeno vrijeme - jer eto postaju “vrsni znalci“ sportskih prilika, često potencirani od strane prijatelja koje djeca prihvaćaju da bi se uklopila u željeno društvo, tzv. pritisak okoline). Projekt „Tko zapravo pobjeđuje?“ trenutno je u završnoj fazi i trebao bi u srednjim školama zaživjeti već iduću školsku godinu.

 

Dostupnost igara na sreću naglo je porasla, a tržište je postalo zasićeno legalnim i ile - galnim priređivačima, a kao poseban brzorastući problem postao je i porast ovisnosti o kocki kod maloljetnika. Hrvatska Lutrija d.o.o. uvidjela je nedostatke u sustavnom pristupu problemu ovisnosti i započela akcije istraživanja i iznalaženja potencijalno zainteresiranih dionika. U izuzetno malom krugu dionika ostvarena je kvalitetna komu - nikacija i suradnja. Osim uloženih financijskih sredstava za istraživanja, uložena su i sredstva u adekvatnu edukaciju zaposlenika i dionika kako bi u domeni svog djelovanja bili u mogućnosti minimizirati negativne posljedice. Osim toga, Hrvatska Lutrija postala je svojevrsni poticatelj komunikacije između stručnjaka iz područja ovisnosti i regulatora. Doc. dr.sc. Neven Ricijaš i tim sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izuzetni su stručnjaci u području svog djelovanja i partnerstvo s njima omogućilo nam je da dobivena znanja profesionalno primjenjujemo. Bilo bi izuzetno dobro rješenje da ovaj pristup poslovanju žele preuzeti i ostali priređivači jer bi se time pokrenula šira društvena intervencija oko problema nastalih neodgovornim priređivanjem, izgradnji sigurnog okruženja za odgovorno igranje, a svakako bi se povećalo poštivanje zakonskih normi kada je u pitanju zabrana kockanje maloljetnih. 

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: