(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr

Međunarodna suradnja

POČETAK WBCSD-a

Poslovni savjet za održivi razvoj (BCSD) osnovan je kao Savjet za gospodarstvo i industriju uoči Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) u Rio de Janeiru 1992. godine sa zadatkom da oblikuje odgovor gospodarstvenika na izazove Konferencije i time završi postojanje. No, zbog prepoznate važnosti teme održivog razvoja, Savjet je nastavio djelovati te se 1994. godine spojio sa Svjetskim industrijskim savjetom za okoliš, koji je nastao kao ogranak Svjetske gospodarske komore, i tako formirao današnji Svjetski poslovni savjet za održivi razvoj (WBCSD).

WBCSD DANAS

WBCSD je globalna organizacija koju predvode predsjednici preko 200 vodećih kompanija koje rade zajedno kako bi ubrzali prijelaz u održivi svijet. Organizacija pomaže u postizanju uspješnosti i održivosti svojih članova fokusiranjem na maksimalni pozitivni utjecaj na dioničare, okoliš i društva. Globalna mreža od gotovo 70 nacionalnih poslovnih vijeća, među kojima je i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, pruža članovima neusporediv poslovni domet širom svijeta.
CSR EUROPE
Europska poslovna mreža za korporativnu održivost i odgovornost CSR Europe vodeća je europska poslovna mreža za korporativnu održivost i odgovornost. S njihovim korporativnim članovima i partnerskim organizacijama ujedinjuju i podržavaju više od 10.000 poduzeća na lokalnoj, europskoj i globalnoj razini.

CSR Europe podržava poslovne i industrijske sektore u njihovoj transformaciji i suradnji prema praktičnim rješenjima i održivom rastu. Zalažu se za sustavne promjene. Prateći SDG-eve, zajedno s europskim liderima i dionicima ciljaju izgraditi sveobuhvatnu strategiju za održivu Europu 2030.

Europske institucije

Dvogodišnji projekt uspostave Nacionalne mreže za DOP (2010. – 2012.) koji je financiran iz fondova EU omogućio je aktivnosti na uspostavi Nacionalne mreže za DOP koja okuplja 15 organizacija i institucija oko tema DOP-a. U 2013. godini, HR PSOR je predvođen CSR Europe u suradnji s organizacijama iz 29 zemalja Europe proveo i dodijelio Europsku nagradu za DOP. U suradnji s institucijama Europske unije, HR PSOR je pokrenuo Povelju o raznolikosti Hrvatska (projekt koji financira Služba za pravosuđe Europske komisije), sudjelovao u projektu Europski sporazum za mlade (Pact for Youth), projektu CSR Europe koji je sufinancirala Europska komisija, a čiji je cilj bio poboljšanje zapošljivosti mladih i njihove društvene uključenosti. Trenutno HR PSOR s još deset zemalja nositeljica Povelje o raznolikosti, sudjeluje u projektu Diversity at Work i brojnim, manjim projektima EU.

Ujedinjeni narodi

HR PSOR kroz godine ima značajno iskustvo suradnje s Ujedinjenim narodima i organizacijama UN-a. Suradnja je započela s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) za vrijeme postojanja inicijative UNDP-a čiji je fokus bio na društvenoj odgovornosti. Iz te suradnje je proizašla lokalna mreža Global Compacta u Hrvatskoj. HR PSOR je surađivao i s Programom za DOP UNDP-a u izradi priručnika, kreiranju treninga i organizaciji događaja, a po osnivanju Global Compacta je u periodu od 2008. do 2010. djelovao kao Tajništvo, odnosno poslovni ured Global Compact Hrvatske. U suradnji sa središnjicom UN-a, HR PSOR je preveo na hrvatski i objavio UN-ove Smjernice o poslovnom sektoru i ljudskim pravima. Uz nabrojeno, ističe se i dugogodišnja suradnja HR PSOR-a i UNICEF-a na promociji upravljanja utjecajem poslovnog sektora na prava djece kroz edukativne programe i sudjelovanje u think thankovima čiji je cilj zajednički raditi na razvoju i osvještavanju o politikama društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja.
bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram