(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr

Odrađen velik posao ‒ Ini dodijeljena potvrda o prihvaćanju Izvješća o velikim opasnostima

Odrađen velik posao ‒ Ini dodijeljena potvrda o prihvaćanju Izvješća o velikim opasnostima 1 - hrpsor Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Piše: INA, d.d.

Tijelo Agencije za ugljikovodike, Koordinacija za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika dodijelila je Ini potvrdu o prihvaćanju Izvješća o velikim opasnostima za maritimne objekte, odnosno platforme u Jadranu. Samim time odrađen je velik posao usklađivanja s novim zakonskim propisima iz područja odobalnog istraživanja i eksploatacije koji se primjenjuju u Europskoj uniji.

Cilj je Izvješća uspostavljanje minimalnih zahtjeva za sprječavanje velikih nesreća povezanih s odobalnim naftnim i plinskim djelatnostima te ublažavanje njihovih posljedica, a samim time i bolja zaštita morskog okoliša od onečišćenja.

Kako bi se uspješno pripremilo Izvješće za osamnaest Ininih eksploatacijskih objekata, bilo je potrebno: više od 30 000 radnih sati; više od 15 Ininih radnika koji su radili na projektu; pripremiti otprilike 25 000 stranica teksta (raspoređenih u 49 velikih registratora).

Tijekom izrade Izvješća nadležna su tijela provodila inspekcijske nadzore, a u njihovo koordiniranje bili su uključeni svi radnici Proizvodnje Jadran. Cilj takvih nadzora bila je provjera implementiranosti mjera propisanih u samim Izvješćima. Nakon ispunjavanja svih uvjeta Ini je izdana potvrda o prihvaćanju Izvješća o velikim opasnostima, što znači da Inine platforme u Jadranu zadovoljavaju zahtjeve Direktive 2013/30/EU o sigurnosti odobalnih naftnih i plinskih djelatnosti (Offshore Safety Directive). Tu je Direktivu Europska unija usvojila 12. lipnja 2013. godine kao odgovor na veliku ekološku katastrofu izazvanu izlijevanjem nafte u Meksičkom zaljevu u travnju 2010.

INA započela najveći pojedinačni seizmički projekt u Hrvatskoj

INA je 26. ožujka 2020. s Vladom RH potpisala Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije za istražni prostor DRAVA-03. Time je INA ostvarila mogućnost istraživanja na područjima Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije ukupne površine 2.548km2 istražnog prostora, neposredno uz Inina najveća eksploatacijska polja nafte i plina u Slavoniji.

Prve istražne aktivnosti na istražnom prostoru DR-03 tijekom 2020. i 2021. obuhvaćaju snimanje dva poligona 3D seizmičkih podataka: Crnac zapad i Virovitica jug, ukupne površine 600 km2.

Pripreme na terenu, na prvom poligonu Crnac zapad, ukupne površine 400 km2 neposredno uz eksploatacijska polja Kučanci-Kapelna, Crnac i Bokšić-Klokočevci su u tijeku, a sama realizacija seizmičkog snimanja trajat će od rujna do prosinca 2020.

Drugi poligon ukupne površine 200 km2 definiran je na zapadnom dijelu istražnog prostora pod radnim nazivom Virovitica jug i njegova realizacija planirana je za Q1 /2021 godine.

Aktualna snimanja novih seizmičkih podataka INA će realizirati s poljskom kompanijom Geofizyka Torun, koja je izabrana na provedenom natječaju.

Tijekom izvođenja radova, INA kontinuirano ima svoj nadzor na terenu radi organizacije i praćenja realizacije radova, komunikacije s lokalnom zajednicom i rješavanja svih izazova izvođenja radova uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Posebni pravilnik i zaštitne mjere su uspostavljene između Ine, izvođača radova i lokalne epidemiološke službe.

Odrađen velik posao ‒ Ini dodijeljena potvrda o prihvaćanju Izvješća o velikim opasnostima 2 - hrpsor Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Ovaj projekt je najveći pojedinačni seizmički primjer snimljen u Republici Hrvatskoj, a snimanje će se provesti najmodernijim metodama koristeći bežičnu opremu, čime se postići smanjeni utjecaj na okoliš. Mjerenja su projektirana tako da omoguće visoku rezoluciju snimljenih podataka, a time i bolju iluminaciju podzemnih geoloških struktura.Snimanjem visoko kvalitetnih 3D seizmičkih podataka, njihovom obradom te interpretacijom u stručnim timovima Inine Geologije i geofizike, očekujemo izdvajanje novih prospekata i lokacija za daljnje aktivnosti istražnog bušenja.

bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram