Događanja

Održan okrugli stol Nefinancijsko izvještavanje u praksi, 17.12.2013.

HR PSOR održao okrugli stol na temu novih trendova u području nefinancijskog izvještavanja

 

Kraj godine HR PSOR je iskoristio za još jedno tematsko druženje s članovima i prijateljima HR PSOR-a. Povod je bila stručna rasprava na temu novih trendova u nefinancijskom izvještavanju, održana 17. prosinca u dvorani Hotela Arcotel pred pedesetak sudionika. Uvodna izlaganja su održale Mirjana Matešić (HR PSOR), koja je govorila o prijedlogu Direktive Europske komisije koja će, ukoliko bude usvojena, uvesti obvezu izvještavanja o nefinancijskim učincima za poduzeća veća od 500 zaposlenih; Andreja Pavlović (Hauska & Partner) dala je pregled novih zahtjeva u području izvještavanja koje donosi nova G4 generacija Smjernica za izvještavanje GRI-a; dok je Ana Katić (DNV) govorila o prednostima verifikacije nefinancijskih izvješća.

Uslijedio je okrugli stol na kojem su govorili predstavnici hrvatskih kompanija koje izrađuju nefinancijska izvješća korištenjem GRI smjernica, a koji su objavili izvješće za 2012. godinu. Sudjelovali su: Marta Bogdanić, Agrokor; Stjepan Car, Končar institut za elektrotehniku; Dea Demić, JGL; Žarko Horvat, Holcim, Ivanka Lebinec Merzel, INA i Merica Pletikosić, Cemex. U raspravi je naglašena važnost kvalitetnog izvještavanja koje pomaže poduzeću urediti poslovne procese te osim upravljanja rizicima stvarati i nove prilike i inovativna rješenja. Tvrtke iako izvještavaju niz godina, slažu se da je javna rasprava, temeljena na ovim izvješćima, izostala. Bolja su iskustva onih koji se svojim izvješćima obraćaju dionicima kao što su to dobavljači i partneri kod kojih se bilježe pozitivne reakcije, dok nevladine organizacije i šira javnost izvješća ne koristi. Ipak, svi se slažu da su koristi neupitne te pozdravljaju uvođenje obveze izvještavanja uz zaključak da će se fokus s izrade izvješća pomicati prema njihovoj kvaliteti, gdje vide i svoju konkurentsku prednost.

Uslijedilo je druženje uz domjenak na kojem je u neformalnom ozračju nastavljena rasprava na temu sadržaja i formata izvještavanja te kvalitete pokazatelja i uloge uprave u procesu izvještavanja. 

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: