Konferencije

Osvrt na 10. konferenciju o DOP-u

Ovogodišnja 10. jubilarna konferencija o društveno odgovornom poslovanju održana je u hotelu Esplanade Zagreb, 20. i 21. studenoga. Konferencija je polučila najveći interes do sada te ju je kroz dva dana trajanja posjetilo više od 200 sudionika.

 

U skladu s tradicijom, podršku Konferenciji su iskazali partneri i predstavnici javnih institucija koji su se pridružili otvorenju Konferencije. Pozdravne govore su održali, Marta Brkić, predsjednica upravnog vijeća HR PSOR-a, organizatora Konferencije; Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU; dr. sc. Tomislav Radoš, podpredsjednik HGK, glavnog partnera Konferencije; Andrija Mikulić, predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba i dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.
Uslijedila je 11. dodjela nagrade Indeks DOP-a u kojem je do sada sudjelovao najveći broj sudionika (116). Budući da je i Indeks dodijeljen do sada 10 puta, organizatori, HR PSOR i HGK su odlučili posebno zahvaliti poduzećima koja su u Indeksu u prvih 10 godina sudjelovala 10 odnosno 9 puta. Ova su poduzeća primila posebno priznanje te su sudjelujući u 1 Okruglom stolu na Konferenciji s prisutnima podijelili svoje razloge, motivaciju i koristi od sudjelovanja u Indeksu DOP-a. U panelu su sudjelovali: Snježana Bahtijari, direktorica korporativnih komunikacija i društvene odgovornosti Ericssona Nikole Tesle, Daria Mateljak, direktorica Hauske i partner, Siniša Marijan, predsjednik uprave Končar - Instituta za elektrotehniku i Tihomir Premužak, predsjednik uprave Vetropack Straže. Predstavnici Hartmanna i PBZ-a su se ispričali.
Glavni govornik ove, jubilarne Konferencije bio je akademik Ivo Šlaus, a razgovor s akademikom možete pročitati ovdje.
Do kraja dana održana su još dva tematska okrugla stola. Nakon akademika Šlausa uslijedio je Okrugli stol pod nazivom Opravdanost uvođenja Ciljeva održivog razvoja u poslovne strategije kojem je uvodničarka bila Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle. Uslijedio je panel u kojem su uz gđu Kovačević sudjelovali Jacques Spelkens, CSR Manager – Engie Group i član uprave CSR Europe; Jaka Jelenc – Aquafil Group te Jovana Mehandžić Đurđić, meanadžerica za održivost SEE – IKEA. Rasprava je pokazala da sve ove internacionalne kompanije jako dobro razumiju prednosti koje strategije održivosti donose kompanijama, ali i trendove koji će u budućnosti kompanijama bez strategija održivosti otežavati ili u potpunosti onemogućiti poslovanje. Prije posljednjeg Okruglog stola toga dana održana je dodjela nagrade „Poslodavac prijatelj obitelji“ u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Uslijedio je Okrugli stol pod nazivom, Uloga javnog sektora u promociji i implementaciji Ciljeva održivog razvoja kojem je uvodničarka bila Veleposlanica kraljevine Švedske, gđa Diana Madunic. Zbog važnosti švedske prakse u promicanju odgovornog poslovanja, uvodni govor veleposlanice Madunic također u cijelosti možete pročitati ovdje. U raspravi u panelu veleposlanici su se pridružile Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te Coralie Martin, analitičarka OECD-a. Rasprava je pokazala važnost podrške javnog sektora uvođenju strategija održivosti u poduzeća te dobrobiti za gospodarstvo od takve prakse. Članstvo Hrvatske u OECD-u kako smo saznali, ojačat će aktivnosti Vlade RH u promociji odgovornog poslovanja gospodarstva u Hrvatskoj. Drugi dan Konferencije započeo je interesantnom inicijativom koju je predstavila Jovana Mehandžić Đurđić menadžerica za održivost, IKEA grupe. Radi se o programu ODVAŽNA koji je usmjeren na podršku i promociju društveno odgovornog poduzetništva čije
su nositeljice žene i kojim se stvaraju kvalitetna radna mjesta, naročito za pripadnice marginaliziranih društvenih skupina, njeguju se kvalitetni i dugoročni radni i poslovni odnosi i procesi temeljeni na poštenju, poštovanju, povjerenju i uvažavanju različitosti. Sva su poduzeća, potpisnici Povelje o raznolikosti pozvana da se uključe u kampanju koja će nagraditi dobre inicijative, a dodjela potpora održat će se 8. ožujka na Dan žena. 
Nakon predstavljanja ove inicijative održan je četvrti Okrugli stol Konferencije na temu Politike raznolikosti kojem su uvodničarke bile Magdalena Vasaryova, slovačka političarka, filantropkinja i glumica i Vera Budway Stobachova, glavna menadžerica za raznolikost Erste Grupe. U razgovoru su im se pridružile Gordana Restović, predsjednica KRUG-a, udruge poslovnih žena te Aida Salamanca, direktorica British Councila za Hrvatsku i Sloveniju koja je i moderirala razgovor. Uvodni govor Magdalene Vasaryove donosimo u cijelosti ovdje.
Nakon okruglog stola uslijedilo je još jedno svečano potpisivanje Povelje o raznolikosti kojom prilikom je 15 novih organizacija potpisalo Povelju. Prije pauze, Lidija Gamulin je predstavila novu inicijativu UNICEF-a za poslovni sektor, a to je CSR Akademija koja educira gospodarstvenike o procjeni utjecaja poslovanja na djecu i prava djece. 

U nastavku Konferencije održane su tri tematske sekcije u kojima su predstavljeni stručni radovi koji su i objavljeni u Zborniku Konferencije. Sekcije su podijeljene tematski te su obradile društvo, okoliš i
upravljanje. Sekcija 1 pod naslovom Ulaganje u društveni kapital prezentirala je 8 stručnih i znanstvenih radova te primjera dobre prakse koji su prikazali praksu strateškog upravljanja ljudskim potencijalima, dijeljenje znanja i poticanje izvrsnosti u radnoj okolini, promicanje ljudskih prava i prava žena i djece, dobru praksu edukacije i osnaživanja lokalne zajednice, kao i upravljanja zaštitom na radu te sprečavanja
diskriminacije. Svi su radovi prikazali dobre prakse realizirane u poduzećima u Hrvatskoj što im daje posebnu vrijednost i predstavlja vrijedan edukativni materijal. U Sekciji 2 pod naslovom Strateški pristup zaštiti okoliša prezentirano je 8 stručnih i znanstvenih radova koji su prikazali pristup i dobru praksu u području zaštite okoliša i sigurnosti kao i dobru praksu u jačanju komunikacije i odnosa s dionicima. Radovi su prezentirali primjere zbrinjavanja otpadnih ulja, razvoja signalizacije i jačanja sigurnosti željezničkog prijevoza s ciljem očuvanja života i okoliša, mjera energetske učinkovitosti u gradovima i integracije Ciljeva održivog razvoja u energetskim kompanijama Europe. Evaluiran je odnos mladih prema zaštiti okoliša, prikazani nedostaci procesa konzultacija s dionicima, napredne tehnologije koje štede resurse i okoliš te perspektive plastike kao ambalaže. Posljednja, Sekcija 3 pod naslovom Upravljanje procesima za održivi razvoj prikazala je 8 stručnih i znanstvenih radova koji su se pozabavili strateškim pristupom i upravljanjem društveno odgovornim poslovanjem i integracijom Ciljeva održivog razvoja (COR ) korištenjem raznih alata kao što je primjerice nefinancijsko izvještavanje. Prezentirani radovi su prikazali ulogu društveno odgovornog poslovanja u strateškom upravljanju, ali i ulogu obrazovne institucije u promicanju DOP-a. Prikazana je politika doniranja javnih poduzeća, kao i iskustva u nefinancijskom izvještavanju te primjeni načela uključivanja dionika. Dio se radova bavi Ciljevima održivog razvoja kao alatom za razvoj, odnosno u kontekstu pokazatelja društvenog napretka. Dio je radova ukazao na manjkavosti procesa javnih politika i mogućnosti koje one pružaju za poticanje održivog razvoja. Možemo sa sigurnošću reći da je 10. konferencija o društveno odgovornom poslovanju bila sadržajnija od prethodnih, rasprave zrelije i konkretnije povezane s praksom i realizacijom konkretnih ciljeva. Sudjelovalo je do sada najviše sudionika Konferencije te je najviše poduzeća ispunilo Indeks DOPa. Imali smo najveći broj govornika te su dva dana Konferencije bila premalo da se predstavi sve što je bilo ponuđeno. 

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: