Događanja

ZELENA JAVNA NABAVA

9. Hrvatski forum o održivoj gradnji na temu zelene javne nabave održat će se 28. studenog 2015. godine, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

U Hrvatskoj se ove godine priprema niz dokumenata, koji uz efikasan spoj, mogu predstavljati platformu za učinkovito ispunjenje obveza prema EU iz područja zelene javne nabave, energetske učinkovitosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, uz istovremeno jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Naime, zgrade troše 40% ukupne potrošnje energije i uzrokuju 35% emisija CO2. Ulaganjem u dobru pripremu strateških dokumenata kao što su:

  • Niskougljična strategija razvoja Hrvatske,
  • Nacionalni akcijski plan zelene javne nabave,
  • Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti,
  • Zakon o javnoj nabavi,
  • Provedba Direktive EU o energetskoj učinkovitosti zgrada …

... moguće je ostvariti takvu sinergiju koja će kroz proces ispunjavanja preuzetih obaveza osigurati jačanje hrvatskog gospodarstva.

Osim toga, stručni tim EU upravo je u procesu revidiranja kriterija zelene javne nabave za uredske zgrade, pa je sektor graditeljstva vitalno zainteresiran za navedene teme: kako arhitekti koji trebaju steći kompetencije u projektiranju prema novim kriterijima, tako i proizvođači građevinskih materijala, te građevinari koji trebaju steći nova znanja o izgradnji po novim pravilima.

PROGRAM I PRIJAVNICA

VIŠE O 9.  HRVATSKOM FORUMU O ODRŽIVOJ GRADNJI

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: