(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr

Četvrta nacionalna konferencija o DOP-u

Četvrta nacionalna konferencija o DOP-u 1 - hrpsor Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Nacionalna Konferencija o DOP-u je rezultat zajedničke inicijative suradničke mreže organizacija za razvoj društveno odgovornog poslovanja, koje i ove godine nastavljaju tradiciju održavanja konferencije.

Osim dodjela nagrada tvrtkama najuspješnijim u području DOP-a brojni posjetitelji su imali priliku čuti DOP iskustva iz Norveške koje je predstavila Vibeke Knudsen, viša savjetnica za DOP iz norveškog Ministarstva vanjskih poslova. Uz to, predstavljena su DOP iskustva iz regije, te ostvareni projekti u Hrvatskoj tijekom protekle godine dana.

  • Komparativni pregled nalaza Indeksa DOP 2008.-2013., Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a
  • DOP i Norveška politika, Vibeke Knudsen, viša savjetnica za DOP, Norveško ministarstvo vanjskih poslova
  • DOP u Srbiji, Neven Marinović, izvršni direktor SMartKolektiv
  • DOP praksa u Sloveniji - dugoročan utjecaj ili jednokratni projekti?, Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib Inštituta
  • Prava djece i poslovni sektor, Heidi Eterović, savjetnica za DOP UNICEF-a

Četvrta nacionalna konferencija o DOP-u 2 - hrpsor Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

O Indeksu DOP-a:

Nagrada Indeks DOP-a nastala je kao zajednička inicijativa Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, uz stručnu i financijsku podršku USAID-a, UNDP-a i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem da se istaknu hrvatska poduzeća koja su primijenila društvenu odgovornost kroz sva važna područja. Indeks DOP-a je metodologija koja hrvatskim poduzećima omogućava procjenu društveno odgovornih praksi i njihovu usporedbu u odnosu na druga poduzeća. Sudjelovanjem u Indeksu DOP-a poduzeća dobivaju objektivnu procjenu dobrovoljnih praksi i usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća, a svaki sudionik dobiva i individualne rezultate temeljem kriterija društveno odgovornog poslovanja, javno predstavljanje agregiranih rezultata i mogućnost osvajanja nagrade za uložene napore i postignute rezultate.

Nagrade Indeksa DOP-a dodijeljene su u četiri kategorije (za velika, srednja, mala i javna poduzeća), a posebna nagrada je dodijeljena i poduzeću kod kojeg je zabilježen najveći napredak u društveno odgovornom poslovanju u odnosu na prošlu godinu.

  • U kategoriji velikih poduzeća nagradu su dobili: Coca-Cola HBC Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla i Vetropack Straža.
  • U kategoriji srednjih poduzeća nagradu su dobili: Ilirija, Končar-institut za elektrotehniku i Vivera
  • U kategoriji malih poduzeća nagradu su dobili: Ciklopea, Dvokut Ecro i Holcim mineralni agregati
  • U kategoriji javnih poduzeća nagradu su dobili: Flora VTC, Hrvatska Lutrija i Odašiljači i veze
  • U kategoriji za najveći napredak dobila je Banco Popolare Croatia

Sva ona poduzeća koja su se prijavila za nagradu Indeksa DOP-a, te su imala i odgovarajući projekt prema zadanim kriterijima, ove su se godine mogla prijaviti za Europsku nagradu za DOP. Fokus ove nagrade stavljen je na uspješna partnerstva između poduzeća i barem jednog ne-poslovnog dionika, što predstavlja inovativan koncept na tržištu, budući da se dosad većina nagrada za DOP fokusirala na nagrađivanje samostalne prakse poduzeća.

O Europskoj nagradi za DOP:

Četvrta nacionalna konferencija o DOP-u 3 - hrpsor Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Prva Europska nagrada za DOP uspostavljena je s ciljem isticanja izvrsnosti u DOP-u europskih poduzeća kroz višesektorske projekte. Nagrada se po prvi puta dodjeljuje u 2013. godini. Ova uzbudljiva i inovativna inicijativa fokusirana je na uspješne partnerske projekte između poslovnih i ne-poslovnih organizacija sa posebnim naglaskom na programe suradnje koji se bave pitanjima održivosti kroz inovativne pristupe. Podržani od Europske Komisije, CSR Europe i Business in the Community predvode konzorcij od 29 nacionalnih DOP organizacija kako bi kreirali Europsku nagradu za DOP.

  • U kategoriji velikih poduzeća nagradu je dobila Coca-Cola HBC Hrvatska za projekt Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska
  • U kategoriji malih i srednjih poduzeća nagradu je dobio Končar-institut za elektrotehniku za projekt Primjenom znanosti do inovacija (PRIZNADI)
bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram