(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr
Radi se o praksi kojom neka kompanija, više od zakonom propisanih obaveza, integrira održivi razvoj, u sustav donošenja odluka i time upravlja utjecajem svog poslovanja na okoliš i društvo. Time dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrednovanje uspješnosti kompanije. Može se reći da je uspješna ona kompanija koja ujednačeno vodi računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja alat za postizanje održivog poslovnog modela i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran i održiv način. Usklađujući se s najnovijim europskim direktivama i standardima, globalnim rejtinzima i Ciljevima održivog razvoja, nekadašnji Indeks DOP-a nadograđuje se i modernizira te postaje Hrvatski indeks održivosti – HRIO.
Što je HRIO?

Hrvatski indeks održivosti, HRIO je metodologija koja omogućuje sveobuhvatan uvid u održivost poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća. Ocjenjuju se aktivnosti u šest područja, a to su:

 • održivo korporativno upravljanje
 • upravljanje okolišem
 • radna okolina
 • odnosi sa zajednicom
 • ljudska prava
 • dječja prava

Riječ je o jedinom rejtingu kojim se mjeri razina održivosti poduzeća u Hrvatskoj u kojem godišnje sudjeluje više od stotinu poduzeća, a koji se provodi već petnaestu godinu zaredom (ranije kao Indeks DOP-a).

HRIO UPITNIK

PREUZMI

NAGRADA hrio

HRIO je ujedno i nagrada koju jednom godišnje u kategoriji malih, srednjih, velikih i javnih poduzeća zajednički dodjeljuju HR PSOR, HGK i HUP. Poduzeća se natječu u četiri kategorije s obzirom na veličinu i tip vlasništva. Nagrade Hrvatskog indeksa održivosti dodjeljuju se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije - za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Nagrade se dodjeljuju i poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim kategorijama za: Upravljanje, Okoliš, Radna okolina, Ljudska prava, Dječja prava i Zajednica.

ZAŠTO SUDJELOVATI U HRIO-u

Mogućnost sudjelovanja u ocjenjivanju razine održivih poslovnih praksi imaju sva poduzeća koja su u prethodnoj godini pozitivno financijski poslovala u Republici Hrvatskoj. Poduzeća koja ispune upitnik dobit će cjelovit uvid u razinu primjene održivih i odgovornih praksi u poslovanju i mogućnost za uočavanje područja u kojima mogu unaprijediti svoje prakse. Temeljem rezultata iz upitnika i odluke stručnog povjerenstva najbolja poduzeća će biti i nagrađena.

KAKO SUDJELOVATI?

Za sudjelovanje u nagradi HRIO moguće je prijaviti se na https://hrio.hrpsor.hr/register. Prijaviti se mogu sva mala, srednja, velika i javna poduzeća koja su u proteklom financijskom razdoblju poslovale pozitivno u Hrvatskoj. Za detalje upitnika Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO, pratite HR PSOR-ovu web stranicu, Linkedin te ostale društvene mreže, a za pitanja u vezi ispunjavanja možete kontaktirati hrio@hrpsor.hr (01 4836 650), dijana.varlec@hrpsor.hr (01 2440 312) ili nikolina.renic@hrpsor.hr (099 879 5281).

Komisija za Hrvatski Indeks Održivosti

dr. sc. Mirjana Matešić
Dragica Bagarić
Milka Kosanović
prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić
dr. sc. Paul Stubbs
dr. sc. Sanja Tišma
Dijana Varlec

Dobitnici nagrade u 2022. godini

Dobitnici nagrada po kategoriji 2022.

Veličina poduzeća:

 • U kategoriji Velikih poduzeća, dobitnik nagrade je:  Heineken Hrvatska d.o.o.
 • U kategoriji Srednjih poduzeća, dobitnik nagrade je:  HiPP Croatia d.o.o.
 • U kategoriji Malih poduzeća, dobitnik nagrade je:  Hrvatski kišobran d.o.o.
 • U kategoriji Javnih poduzeća, dobitnik nagrade je:  Odašiljači i veze d.o.o.

Područje:

 • Za područje Održivo korporativno upravljanje, dobitnik nagrade je:  Ericsson Nikola Tesla d.d.
 • Za područje Upravljanje okolišem, u grupi uslužnih poduzeća, dobitnik nagrade je:  Kaufland Hrvatska k.d.
 • Za područje Upravljanje okolišem, u grupi proizvodnih poduzeća, dobitnik nagrade je: Sato d.o.o.
 • Za područje Radna okolina, dobitnik nagrade je:  Jamnica plus d.o.o
 • Za područje Odnosi sa zajednicom, dobitnik nagrade je:  Hrvatski telekom d.d.
 • Za područje Ljudska prava, dobitnik nagrade je:  Holcim (Hrvatska) d.o.o.
 • Za područje Dječja prava, dobitnik nagrade je:  AD Plastik d.d.
 • Za Najveći napredak u odnosu na prošlu godinu, dobitnik je: Ytres d.o.o.

Prijašnji dobitnici nagrada

Preuzmite dokument
bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram