(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr
Radi se o praksi kojom neka kompanija, više od zakonom propisanih obaveza, integrira održivi razvoj, u sustav donošenja odluka i time upravlja utjecajem svog poslovanja na okoliš i društvo. Time dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrednovanje uspješnosti kompanije. Može se reći da je uspješna ona kompanija koja ujednačeno vodi računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja alat za postizanje održivog poslovnog modela i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran i održiv način. Usklađujući se s najnovijim europskim direktivama i standardima, globalnim rejtinzima i Ciljevima održivog razvoja, nekadašnji Indeks DOP-a nadograđuje se i modernizira te postaje Hrvatski indeks održivosti – HRIO.
Što je HRIO?

Hrvatski indeks održivosti, HRIO je metodologija koja omogućuje sveobuhvatan uvid u održivost poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća. Ocjenjuju se aktivnosti u šest područja, a to su:

 • održivo korporativno upravljanja
 • upravljanje okolišem
 • radna okolina
 • odnosi sa zajednicom
 • ljudska prava
 • dječja prava

Riječ je o jedinom rejtingu kojim se mjeri razina održivosti poduzeća u Hrvatskoj u kojem godišnje sudjeluje više od stotinu poduzeća, a koji se provodi već četrnaestu godinu zaredom (ranije kao Indeks DOP-a).

HRIO UPITNIK

PREUZMI

NAGRADA hrio

HRIO je ujedno i nagrada koju jednom godišnje u kategoriji malih, srednjih, velikih i javnih poduzeća zajednički dodjeljuju HR PSOR i HGK. Poduzeća se natječu u četiri kategorije s obzirom na veličinu i tip vlasništva. Nagrade Hrvatskog indeksa održivosti dodjeljuju se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije - za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Nagrade se dodjeljuju i poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim kategorijama za: Upravljanje, Okoliš, Radna okolina, Ljudska prava, Dječja prava i Zajednica.

ZAŠTO SUDJELOVATI U HRIO-u

Mogućnost sudjelovanja u ocjenjivanju razine održivih poslovnih praksi imaju sva poduzeća koja su u prethodnoj godini pozitivno financijski poslovala u Republici Hrvatskoj. Poduzeća koja ispune upitnik dobit će cjelovit uvid u razinu primjene održivih i odgovornih praksi u poslovanju i mogućnost za uočavanje područja u kojima mogu unaprijediti svoje prakse. Temeljem rezultata iz upitnika i odluke stručnog povjerenstva najbolja poduzeća će biti i nagrađena.

KAKO SUDJELOVATI?

Za sudjelovanje u nagradi HRIO moguće je prijaviti se na https://hrio.hrpsor.hr/register. Prijaviti se mogu sva mala, srednja, velika i javna poduzeća koja su u proteklom financijskom razdoblju poslovale pozitivno u Hrvatskoj. Za detalje upitnika Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO, pratite HR PSOR-ovu web stranicu, Linkedin te ostale društvene mreže, a za pitanja u vezi ispunjavanja možete kontaktirati katarina.plecas@hrpsor.hr, hrio@hrpsor.hr ili 091 4836 650, kao i 01 4836 650 i 01 4836 653.

Dobitnici nagrade u 2021. godini

Dobitnici nagrada po kategoriji 2021.

Veličina poduzeća:

 • u kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je AD Plastik d.d.
 • u kategoriji srednjih poduzeća dobitnik nagrade je Messer Croatia Plin d.o.o.
 • u kategoriji malih poduzeća dobitnik nagrade je Hrvatski kišobran d.o.o.
 • u kategoriji javnih poduzeća dobitnik nagrade je Hrvatska Lutrija d.d. 

Područje:

 • u području održivog korporativnog upravljanja dobitnik nagrade je Heineken Hrvatska d.o.o.
 • u području upravljanja okolišem dobitnik nagrade je Vetropack Straža d.d.
 • u području radne okoline dobitnik nagrade je Holcim (Hrvatska) d.o.o.
 • u području odnosa sa zajednicom dobitnik nagrade je Hrvatski Telekom d.d.
 • u području ljudskih prava dobitnik nagrade je Končar – Institut za elektrotehniku d.d.
 • u području dječjih prava dobitnik nagrade je IKEA Hrvatska d.o.o.

Prijašnji dobitnici nagrada

Preuzmite dokument
bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram