Indeks DOP-a

Indeks DOP-a

Nagrada Indeks DOP-a zajednička je inicijativa HR PSOR-a i HGK nastala s ciljem da se istaknu hrvatska poduzeća koja razumiju i na pravi način implementiraju društveno odgovorno poslovanje.

 

DOP, što je to? Zašto DOP?

DOP je kratica za društvo odgovorno poslovanje koju je prvi lansirao HR PSOR. O DOP-u govorimo kada neko poduzeće, iznad strogo zakonom propisanih obaveza, integrira brigu za okoliš i društvo u sustav donošenja odluka.

Time dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrednovanje uspješnosti poduzeća. Može se reći da je uspješno ono poduzeće koja ujednačeno vodi računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja poslovni model i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran način.

Pravilnik o provedbi natječaja Indeks DOP-a možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

 

Što je Indeks DOP-a?

Indeks DOP-a je metodologija za ocjenjivanje odgovornih praksi u poslovanju hrvatskih poduzeća. Nastala je po uzoru na slične svjetske metodologije, a u prvom redu na Business in the Community CR Index. Indeks DOP-a je metodologija koja omogućuje sveobuhvatan uvid u društveno odgovorne prakse poduzeća te njihovu usporedbu u odnosu na rezultate drugih poduzeća u Hrvatskoj. Ocjenjuju se aktivnosti u šest područja, a to su: usmjerenost poduzeća na ekonomsku održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja u poslovnu strategiju, odgovorne politike i prakse u radnoj okolini, odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, DOP u tržišnim odnosima i društveno odgovorni odnosi sa zajednicom. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je Indeks DOP-a prepoznat i u strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske kao jedan od alata u borbi protiv korupcije.
Poduzeća se natječu u četiri kategorije s obzirom na veličinu i tip vlasništva. Kategorije su: mala, srednja, velika i javna poduzeća, a najbolji u svakoj kategoriji prima nagradu. Osim toga dodjeljuje se nagrada za poduzeće koje je ostvarilo najveći napredak u odnosu na rezultate u prethodnoj godini. Tri nagrade se dodjeljuju za najbolji rezultat postignut u područjima DOP-a: odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, odgovornim politikama i praksama u radnoj okolini i društveno odgovornim odnosima sa zajednicom.

Upitnik Indeksa DOP u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

Indeks DOP-a je ujedno i nagrada koju jednom godišnje u kategoriji malih, srednjih, velikih i javnih tvrtki zajednički dodjeljuju HR PSOR i HGK. Dobitnike i poduzeća koja su popunila upitnik možete naći u desnome stupcu.

 

Metodologija Indeksa DOP-a?

Metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje u šest osnovnih područja:

  • ekonomska održivost
  • uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju
  • radna okolina
  • zaštita okoliša
  • tržišni odnosi
  • odnosi sa zajednicom

Metodologija je pretočena u upitnik. Veliki upitnik sadrži 119 pitanja i njega ispunjavaju velika i srednja poduzeća, dok je mali upitnik s 61 pitanjem prilagođen za mala poduzeća

 

Zašto je dobro sudjelovati u Indeksu DOP-a?

Mogućnost sudjelovanja u ocjenjivanju društveno odgovornih praksi imaju sva poduzeća koje su prema kriterijima Zlatne kune ocijenjeni kao najuspješniji u Republici Hrvatskoj.

Poduzeća koja ispune upitnik dobit će cjelovit uvid u razinu primjene društveno odgovornih praksi u poduzeću i mogućnost za uočavanje područja u kojima mogu unaprijediti svoje prakse. Temeljem rezultata iz upitnika i odluke stručnog povjerenstva najbolja podzeća će biti i nagrađena

Kako sudjelovati u Indeksu DOP-a?

Svake godine se sa posebne e-adrese upućuje poziv na oko 2.000  malih, srednjih, velikih i javnih poduzeća koje su prema kriterijima Zlatne kune u proteklom financijskom razdoblju poslovale pozitivno i rangirane su prema poslovnoj uspješnosti. No, popunjavanju upitniku Indeksa DOP-a može pristupiti svaki zainteresirani gospodarski subjekt koji je zadovoljio gore navedene kriterije.

Za sudjelovanje u Indeksu DOP-a dovoljno je ispuniti upitnik. Svake godine upitnik je moguće ispunjavati od sredine nakon što se dobije poziv i poveznica na kojoj se upitnik nalazi, a svako će pozvano poduzeće dobiti svoje link pod kojim će ispunjavati upitnik. Natječaj Indeks DOP-a obično traje krajem kalendarske godine

Za sva pitanja u vezi ispunjavanja upitnika Indeksa DOP-a, možete kontaktirati:

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Tel: 01/4836-650, 4836-653

Fax: 01/4836-771

e-pošta: ured@hrpsor.hr; katarina.plecas@hrpsor.hr

i

Hrvatska gospodarska komora
Sektor za industriju
Tel.: 01/460-6701
Tel.: 01/460-6705
Fax: 01/460-6737
industrija@hgk.hr

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: