Skupovi

Obilježena 20. obljetnica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj

Zagreb, 12. travanj 2017. - U hotelu Esplanade Zagreb održana je proslava 20. obljetnice postojanja Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR). Tema svečane obljetnice bilo je predstavljanje globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) i uloge poslovnog sektora u njihovom ostvarenju.

 

Svečanu obljetnicu službeno je otvorila ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić predstavivši 17 globalnih ciljeva održivog razvoja koji su dio Programa održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine te najavom posebnih gostiju Filippa Veglia i Jacquesa Spelkensa, predstavnika Svjetskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (WBCSD) i CSR Europe, međunarodnih organizacija kojima je HR PSOR član.

Obljetnici je kao poseban gost prisustvovao Filippo Veglio, direktor WBCSD-ovog klastera društvenih utjecaja zadužen za upravljanje WBCSD-ovim programom za promociju poslovnih rješenja u svrhu inkluzivnog rasta te je tijekom pozdravnog govora izjavio: „HR PSOR igra ključnu ulogu u jačanju kapaciteta i uključivanju poslovnog sektora Hrvatske u održivi razvoj. Mi u WBCSD-u očekujemo još snažniju suradnju s našim dugogodišnjim partnerima u zajedničkim naporima da uključivanje pitanja održivosti u središte poslovnih strategija, procesa donošenja odluka i upravljanja, učinimo uobičajenom praksom.“

Proslavi obljetnice prisustvovao je i Jacques Spelkens, član upravnog odbora CSR Europe i predsjednik međunarodne komisije Zaklade za borbu protiv isključivosti (FACE). Povodom proslave izjavio je: „U današnjem svijetu dramatičnih promjena, izazove koji uključuju društvene, socijalne, okolišne i ekonomske aspekte ne smijemo gledati samo kao rizike već radije kao prilike za inovacije i suradnju. Zaista, ako poduzeća (u suradnji s javnim sektorom) poduzmu dugoročne inicijative koje se temelje na solidarnosti, odgovornosti i multi-kulturalnom partnerstvu, 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a postat će ključ za radikalnu transformaciju.“

HR PSOR je osnovan 1997. godine kao inicijativa poslovnog sektora za primjenu održivog razvoja i dio je Svjetskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (WBCSD). U Hrvatskoj je u ovih 20 godina dao iznimno vrijedan doprinos razvoju društveno odgovornog poslovanja (DOP). Organizator je nacionalne godišnje Konferencije o DOP-u te već deset godina u suradnji s HGK organizator i nositelj nagrade za društveno odgovorno poslovanje - Indeks DOP-a koji je naveden i u Strategiji suzbijanja korupcije RH.

Svjetski poslovni savjet za održivi razvoj (WBCSD), globalna je organizacija preko 200 vodećih poduzeća koja zajedno rade na ubrzanju tranzicije prema održivom svijetu. Članovi dolaze iz svih poslovnog sektora, njihov ukupan dohodak iznosi više od 8.5 milijardi američkih dolara godišnje i zapošljavaju preko 19 milijuna ljudi. Misija organizacije je pronaći i pomoći implementaciju održivih rješenja u gospodarstvu kako bi zajedno postigli održivi razvoj te zagovarati šire društvene i regulatorne promjene poticajne za održivi razvoj.

CSR Europe vodeća je europska poslovna mreža za korporativnu društvenu odgovornost koja broji 45 korporativnih članova i 41 nacionalnu CSR organizaciju. Pod svojim okriljem CSR Europe okuplja više od 10.000 poduzeća te služi kao platforma za poduzeća koja žele ojačati održivi rast i pozitivno doprinijeti društvu.

FILM sa obljetnice

Prezentacija Filippo Veglio, WBCSD

Prezentacija Jacques Spelkens, CSR Europe

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: