(0)1 4836 650
ured@hrpsor.hr

Održana javna rasprava o Povelji o raznolikosti

Nakon donošenja prijedloga slogana, vizualnog identiteta, početka izrade mrežnih stranica i sastavljanja samog teksta Povelje, organizirana je javna rasprava na kojoj se govorilo o predloženom nacrtu Povelje i njezinoj provedbi.

Raspravu je otvorila Mirjana Matešić predstavljanjem projekta i predstavila ciljeve Povelje i motive uključivanja Hrvatske u društvo zemalja potpisnica iz Europske unije. Istaknula je kako Hrvatsku u projektu predstavlja HR PSOR koji surađuje s još pet partnerskih organizacija iz Rumunjske i Slovenije pod mentorstvom francuske Povelje o raznolikosti te ciljeve projekta: razvoj, implementacija i promocija instituta Povelje o raznolikosti u periodu od dvije godine.

U projektu je do listopada planirano i imenovanje 3 ambasadora u vidu javnih osoba koje će biti promicatelji Povelje o raznolikosti te razvoj trening modula za trodnevne edukacije za gospodarstvo i javni sektor. Detaljno je predstavila dosadašnje i predstojeće aktivnosti Odbora, napomenula kako se potpisivanje Povelje planira za iduću godinu, a potpisnici, poduzeća iz Hrvatske imati će priliku svoju dobru praksu uvrstiti u Zlatnu knjigu projekta zajedno s ostalim poduzećima iz partnerskih zemalja.

Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice predstavila je pravne i zakonske detalje vezane uz kreiranje Povelje i njezinog sadržaja. Konstatirala je kako su rad i zapošljavanje jedna od tema s kojom se kao institucija najčešće susreću u vidu pritužbi, budući da upravo diskriminacija na tom području na godišnjoj razini čini gotovo 50% pritužbi. Zaključila je izlaganje pohvalivši ideju HR PSOR-a o uključivanju u inicijativu Povelje i razvoja i implementacije modela suzbijanja diskriminacije u sklopu ovog projekta.

Predstavljen je sadržaj teksta Povelje o raznolikosti po točkama te je otvorena rasprava o eventualnim izmjenama i prijedlozima. Za vrijeme predstavljanja teksta Povelje, sudionici su iznosili komentare i prijedloge.

Gotovo svi prijedlozi su prihvaćeni, a konačni tekst Povelje o raznolikosti možete naći ovdje.

Prezentacija na javnoj raspravi - HR PSOR, Mirjana Matešić

Prezentacija na javnoj raspravi - Ured pučke pravobraniteljice, Tena Šimonović Einwalter 

bookmarkmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram