Dobra praksa

Roxanich

Republika Hrvatska je zemlja izuzetnog potencijala za razvoj poljoporivrede, posebno kada je riječ o vinarstvu. Uz čak pet vinogradarskih zona, karakterizira ju raznolikost reljefa, klime i tla. Gospodin Rožanić, inače diplomirani inženjer strojarstva je prepoznao taj potencijal kao poslovnu, ali i osobnu priliku.

 

Započevši karijeru već s 24 godine, gospodin Rožanić je ubrzo postao dio najveće svjetske grupacije u području mobilne mehanizacije za cestogradnju. Fokusirajući se primarno na izgradnju uspješne karijere, život mu se sveo na česta putovanja diljem svijeta što je dovelo do zanemarivanja obiteljskog života. Premda je došlo do narušavanja ravnoteže između privatne i poslovne sfere života, ta su putovanja donijela i neke pozitivne promjene. Posjećujući najbolja mjesta u smislu enologije i gastronomije, razvila se strast prema vinu što je rezultiralo osnivanjem poduzeća Roxanich. Poslovanje poduzeća se temelji na načelima Rudolfa Steinera, oca biodinamike, koja potiču proizvodnju iskrenih vina. Naglasak je na posve prirodnim procesima u kojima se ne koriste tehnološki postupci utjecanja na proizvod. U konačnici rezultiraju zdravim proizvodom koji doprinosi zaštiti okoliša. Međutim, brojni su problemi s kojima se gospodin Rožanić susreće – od problema financijske naravi do manipulacije certifikacijom takve nekonvencionalne metode proizvodnje.

Unatoč tome, gospodin Rožanić njeguje fer odnos prema svojim kupcima, snoseći sav financijski teret takve zahtjevne proizvodnje i nudeći potrošačima vino u potpunosti spremno za konzumaciju. Kvaliteta njegovih vina ocijenjena je vrlo visokim ocjenama, a on sam je zaslužio titulu najnagrađivanijeg istarskog vinara. To mu svakako daje poticaj za daljnje djelovanje i napredovanje u području biodinamike i vinarstva čije će mogućnosti biti gotovo neograničene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju

 
 
 

Ostalo iz kategorije

Članovi
HR PSOR-a: